dijous, 12 de novembre del 2009

Estudi d'una malaltia: insufuciència renal



He decidit fer aquest treball sobre la insuficiència renal, ja que el meu avi va morir per aquesta malaltia. Va patir-la durant 14 anys i va morir tres anys abans de que jo naixera. Va morir als 71 anys. Era administratiu en l'empresa d'Iberdrola, però també pintava quadres, escrivia, feia manualitats, papiroflèxia... Li agradava conversar i jugar als escacs.

L'excreció és l'expulsió a l'exterior dels productes perjudicials o inútils que hi ha a la sang i que s'han originat en el metabolisme cel·lular. Els principals òrgans que fa aquesta tasca són els ronyons que filtren la sang i en separen la urea i l'excés de sals formant finalment l'orina.

Què és la insuficiència renal?

És la pèrdua sobtada de la capacitat dels ronyons per a eliminar els residus i concentrar l'orina. Potser aguda, és a dir, apareix de tant en tant, o crònica, el que produeix una
pèrdua gradual de la funció renal.

Classificació de la malaltia

Malaltia és no infecciosa i crònica que afecta al funcionament d'un aparell (excretor).


Causes de la malaltia:

  • Inflamació i destrucció dels teixits del ronyó
  • Lesions directes a ronyó.
  • Infecció renal o infeccions urinàries repetides. 
  • Lupus i altres malalties que afecten al sistema immunològic de l'oganisme.
  • Ús prolongat d'alguns medicaments .

    Símptomes:
  • Fatiga.
  • Sensació de malestar general.
  • Mal de cap.
  • Pèrdua de pes involuntària.
  • Sang en el vòmit o en els excrements.
  • Disminució de la lucidesa mental, incloent somnolència, confusió, deliri o coma.
  • Disminució e la sensibilitat en les mans, els peus o altres àrees.
  • Tendència a la formació d'hematomes o sang.
  • Augment o disminució de la quantitat d'orina.

Mesures preventives:  

  • Detecció i tractament de les infeccions que afecten directament les vies urinàries.
  • Control mèdic estricte en el cas de patir gota o còlics nefrítics freqüents (pedres al ronyó).
  • No abusar dels analgèsics i els antiinflamatoris.  
  • Adoptar un estil de vida saludable, amb la pràctica d'exercici regular i una dieta equilibrada.


Tractament curatiu:

Què podria fer la societat?

Afavorir que la gent es consciencie i siga  donant d'òrgans. 

Entrevista

L'entrevista li la vaig a fer a ma mare, la filla del meu avi. 
Com et sentires al saber que ton pare tenia una malaltia com aquesta?
 Jo tenia 15 anys i jo recorde que mon pare sempre estava malalt. Es va passar tot un any al llit. Em sentia espantada, amb molta por, pensava que no s'anava a recuperar. Després, quan ja li van donar el tractament de la hemodiàlisi, anava amb molt de compte de no discutir amb ell per a que no s'alterara. Els meus germans eren més majors i no sabria dir com es sentien. Per a ma mare sí que va ser un gran canvi, perquè d'estar el seu home treballant va passar a estar malalt. El primer any va ser molt dur per a ella perquè tenia que estar pendent de cuidar-lo a part de tindre quatre fills. Després, quan li donaren el tractament de la hemodiàlisi anava tres dies a la setmana durant quatre hores a l'hospital per a fer el tractament. Va ser un canvi de vida radical.
Com li va afectar al iaio?
Al principi, desesperació, depressió... Ell pensava que no tenia solució. Després, quan al final li ho diagnosticaren definitivament i li donaren una solució a la seva malaltia que era la hemodiàlisi, es va alegrar moltísim perquè va veure que hi havia una eixida. A lo llarg del temps li van dir que es posara a la llista per a un trasplantament, però no va voler al veure que la hemodiàlisi era una solució per a la seva malaltia, va preferir que estiguera en la llista gent més jove que ell. No li agradava el seu treball i quan li donaren la jubilació, per a ell va ser, dins de lla situació,una alegria perquè va dedicar el seu temps, sobretot, a pintar. De fer, ell volia estudiar belles arts, però no pogué per la guerra. Va tindre una jubilació molt activa. De sobte li van dir que no necessitava hemodiàlisi (així va estar durant un any) i jo crec que va ser per l'alimentació: La va cuidar molt i es va fer vegetarià.
Com va morir?
Va ser un dissabte per la vesprada, un 4 d'abril de 1992. Va tindre un atac al cor però conjunt amb que tot els òrgans “van deixar de funcionar” segons va dir més o menys el metge que ens va comunicar la seua defunció. Va ser tot de sobte, qüestió de dos o tres hores.

dimarts, 3 de novembre del 2009

L'Alzheimer, per Xavier Gay

Xavier ha escrit un treball molt interessant sobre la malaltia de l'Alzheimer. La podeu llegir i descarregar en aquest enllaç.

Treball de Cristina Soler

Cristina ha fet un excel·lent treball sobre la fibromiàlgia. El podeu descarregar des d'ací. 

dilluns, 2 de novembre del 2009

DEMÈNCIA SENIL

DEMÈNCIA SENIL

He triat la demència senil perquè és una malaltia que té una tia meua que és ja major. A part és una malaltia molt habitual últimament i està bé saber de què va i poder fer alguna cosa.

DEFINICIÓ:


La demència senil és una malaltia mental (no infecciosa) caracteritzada per la pèrdua de capacitat de la ment per a dur a terme una vida normal. Afecta fonamentalment a persones majors i més grans de 70 anys, però els símptomes van desmillorant a la persona a partir dels 60. Aquests tenen que ser cuidats per altres persones.


Plaques senils al còrtex cerebral

SÍMPTOMES:

-PÈRDUA DE MEMÒRIA: Sol ser el primer símptoma de l’aparició de malaltia. Primer es comença per no recordar detalls senzills fins al punt de no reconèixer les persones del seu voltant.
-PROBLEMES DE LLENGUATGE: Incapaç de llegir o de vocalitzar bé així com escriure o la capacitat de comprensió lectora.
-PROBLEMES MOTORS: Incapacitat per a habilitats manuals, malaptesa en moviments, impossibilitat a vegades de posar-se la roba o de subjectar alguna cosa etc.
-PROBLEMES FÍSICS: Incapacitat de controlar la orina o dificultat per menjar.
-PROBLEMES DE LÒGICA MENTAL: Incapacitat de comprensió, de concentració,d’aprenentatge. Incapacitat de reconeixement o de planificació.
-PROBLEMES DE PERSONALITAT: Abandó personal, depresions, nerviosisme, conductes obsessives , il·lusions exagerades i conductes agressives.
-TRASTORNS DE SON: Insomni, tendència a dormir durant el dia.

CAUSES:

·Alzheimer: Sols ser la principal causa de demència ja que entre el 50 i el 70% dels casos es produeixen per aquesta malaltia.
·Demència vascular: Constitueix de mitja el 35% dels casos de demència. La demència vascular suposa un empitjorament de la circulació sanguínia al cervell que determina la pèrdua de les seues funcions.


Desintegració dels microtúbulsen l'Alzheimer
·Tumors al cervell, Infeccions, Esclerosis múltiple, Parkinson, SIDA, Hidrocefalia, l’alcohol o la falta de vitamina B12 són altres causes menys habituals.

GRAUS DE L’ENFERMETAT:

-PREDEMÈNCIA: Els primers símptomes que sovint es confonen amb la vellesa o l’estrès del malalt. Comença amb una lleu pèrdua de memòria.
-DEMÈNCIA INICIAL:Continua amb la pèrdua de memòria però també s’afegeix la falta d’orientació, a vegades la memòria a curt termini i la reducció del vocabulari conegut.
-DEMÈNCIA MODERADA:Continua amb la incapacitat de fer activitats complicades (com anar al banc),incapacitat de reconèixer les persones del seu voltant o confondre-les amb altres, la memòria continua deteriorant-se i tampoc pot llegir o escriure.-DEMÈNCIA AVANÇADA: Per acabar la demència empitjora les condicions de la massa muscular deixant-la inútil. Pot una persona arribar a no saber alimentar-se o anar al bany, tampoc parlar o vestir-se.

CONSEQÜÈNCIES PER A LA GENT QUE RODEJA LA PERSONA QUE TE DEMÈNCIA SENIL:

Quan una persona té aquesta malaltia és convenient que una persona cuide d’ella les 24 hores del dia.
Cal consultar a un neuròleg per a que aplique un tractament segons el grau en què es trobe el malalt.
El sistema nerviós es comença a atrofiar és recomanable prendre bastant vitamina B (en quantitats dites pel metge) que és bona per al sistema nerviós.
També ajuda prendre magnesi i mantindre ocupada la ment del malalt amb exercicis mentals o jocs electrònics que li ajuden a exercitar el cervell. No hi ha que deixar sol MAI al malalt (i més encara en grau avançat) , evitar que tinga sensació de depressió o d’abandó cap a si mateix (deixar de menjar, per exemple). Deu tindre una rutina d’alimentació i d’hàbits de descans.

CONCLUSIÓ PERSONAL:
Pense que és una enfermetat que cal detectar des del principi per a poder/intentar millorar-la abans de que la persona es deteriore més.També és una malaltia interessant ja que els símptomes van empitjorant progressivament i pense que alguns símptomes com la depressió o el no reconèixer a la gent poden ser evitats.

VOCABULARI:
-Esclerosis múltiple
-Parkinson
-Hidrocefalia
-Vitamina B12