dissabte, 20 de març del 2010

Malaltia aparell circulatori: trombosi


La trombosi és una malaltia no infecciosa. Hi ha una trombosi quan hi ha coàgul a l’interior d’un vas sanguini. Aquest coàgul pot quedar adherit a la paret del vas o bé desprendre’s i ser arrossegat pel corrent circulatori fins a una artèria més menuda(en aquest cas es parla d’embòlia) on pot bloquejar el pas de la sang i impedir que arribe bé a algun òrgan o teixit. Si es tracta d’un òrgan vital pot suposar la mort de la persona. Però la trombosi és més freqüent localitzar-la a les extremitats inferiors.





SÍMPTOMES
Els símptomes depenen de l’artèria o vena afectada. Si és a la cama els primers símptomes es solen detectar amb dolors intermitents en forma d’enrampada enmig d’una carrera o algun exercici físic i obliguen a la persona a parar-se; ja que quan està corrent necessita més sang, mentre que de l’altra manera està en repòs. Si empitjora es poden veure altres símptomes. La cama s’unfla o es queda pàl·lida, emblavida o freda, llavors els dolors són més freqüents i comencen a morir teixits a falta de corrent sanguini. Aquest símptoma sol començar en els dits fins a pujar la cama. En el cas de que el malalt empitjorés es podria arribar a amputar la cama.
CAUSES
La trombosis es causada per l’enduriment de les parets dels vasos sanguinis, i per tant la pèrdua d’elasticitat d’aquests. També la paret augmenta d’espessor irregularment llavors les vàlvules tapen el conducte cada vegada més i la quantitat de sang que hi passa disminueix progressivament.
Això pot derivar de la malaltia de Buerger, l’obesitat, alguna fractura mal curada,hipercoagulabilitat(causada per algun càncer) o també per alguna malaltia hereditària.

TIPUS
Les trombosi es poden classificar segons el nivell que arriba a tindre i el lloc on s’originen.
És mural si la obstrucció és parcial o pot ser que el vas quede completament obstruït.
Pel lloc:
-Per precipitació: és produïda principalment a artèries o el cor.
-Hialina: produïda per vènules o capil·lars.
-Per coagulació: en venes que solen ser de naturalesa oclusiva.

TRACTAMENT
El diagnòstic és un poc difícil si els símptomes no es manifesten.
El tractament no és del tot efectiu. Consisteix en la utilització d’agents que interfereixin en la coagulació de la sang o que activen la fibrinòlisi(procés de dissolució del coàgul).
Hi ha inconvenients com les hemorràgies i la reoclusió.
Quan no funciona aquest tractament es recorre als procediments quirúrgics per a destruir el vas i reconstruir-lo o formant derivacions que lleven l’obstrucció i permeten que la sang arribe on abans no arribava.