dilluns, 26 d’octubre del 2009

L'ANISAKIS

L’ANISAKIS

QUÈ ÉS?

L’anisakis és un cuc (nermatode) que descrit per Rudolphi en 1809 parasita en la seua forma adulta als mamífers marins i que pot causar greus lesions al tub digestiu, malalties (l’anisakiasis) i reaccions al·lèrgiques. És un cuc que pot arribar a mesurar 3 cm en la seva forma adulta.




Anisakis simplex

CICLE VITAL

Els ous s’obrin a la mar i les larves son menjades pels crustacis. Aquest és un hoste temporal ja que després serà menjat per una persona(hoste accidental) o per un peix. Després es tanca el cicle quan el mamífer marí es menja el peix. També pot passar que el peix se’l menge una persona. En els dos casos s’instal·la en les parets dels intestins i la seua pell segrega una capa que el protegeix dels sucs gàstrics. Aleshores com el cuc s’ha fet adult es reprodueix i sovint emigra al fetge quan el peix ja és mort,altres vegades el peix excreta el cuc i roman en l’aigua fins que l’engoleix de nou un crustaci.





MESURES

La principal és obligar als bars i restaurants a congelar el peix a una temperatura de com a mínim -20ºC durant 24 hores tot el peix que vagen a servir cru o marinat(donar-li adobs com vinagre o herbes a l’hora de conservar-lo cru) ,si el van a cuinar ha d’estar a una temperatura de 60ºC durant 10 minuts per a assegurar la mort de les larves. Per tant, jo pense, en el cas del peix a la planxa no és suficient i menys encara si es fa en parts del peix com àrees ventrals i aparell digestiu (no recomanable).Els hostelers es queixen per aquesta mesura ja que pensen que el peix no conservarà tot el sabor després de congelar-se i que si la gent sap que el peix no és fresc, tindran menys venda. Potser siga així però és més important previndre una malaltia que què el peix siga fresc o no.Com el paràsit quan és adult sol anar a les vísceres i el fetge es recomana llevar-les per evitar la transmissió del cuc.





Conjunt d'anisakis al fetge

LLOCS I PEIXOS QUE PODEN CONTINDRE L’ANISAKIS

Les espècies que poden estar parasitades cada vegada son més diverses: sardina, aladroc, cavalla, lluç, salmó, sorell i com a cefalòpode el calamar.
S’han trobat moltes espècies de peixos parasitats per l’anisakis en principalment el Mar del Nord, el Mar de Japó, costes del Pacífic i regions de l’Oceà Atlàntic. Eixos són els llocs més freqüents però on hi ha més gent afectada clarament és en Japó seguida d’Holanda, ja que la seva gastronomia es basa majoritàriament en peix cru que no sempre es congela i que pot haver risc de que estiga parasitat amb anisakis.
Ací al País Valencià no han hagut tants casos però pot haver-hi en peixos com l’aladroc que es conserva en vinagre i introduccions gastronòmiques noves que continguen peix cru.



POSSIBLES SÍMPTOMES

Els símptomes solen aparèixer a partir de les 24 hores d’haver ingerit el peix infectat. Al principi causa:
· Dolor epigàstric
·Erupcions cutànies
·Nàusees
·Vòmits
Que es solen associar erròniament a al·lèrgies. Després si empitjora poden arribar a causar:
·Apendicitis aguda
·Diverticulitis
·Obstrucció intestinal.Malgrat això hi ha casos en que el cuc és expulsat de l’organisme a través de l’excreció.


Bé, ací deixe un vídeo que també parla de l’anisakis:
http://www.youtube.com/watch?v=mjGeCbTfmRM