dimarts, 20 d’octubre del 2009

Malalties: la malària

Primer de tot vull explicar el concepte de malaltia.
Què és una malaltia ?
Quan una part de l'organisme s'altera i deixa de fer correctament la funció corresponent, es produeix un transtorn el qual anomenem malaltia.

El criteri més important per a determinar els tipus de malalties és l'origen, segons el qual poden ser:
  • No infeccioses : no són provocades per mocroorganismes.
  • Infeccioses:són causades per microorganismes patògens que penetren en l'organisme.

Microorganismes causants de les malalties infeccioses :
  • Bacteris: són organismes unicel.·ulars que poden provocar malalties per si mateixos o per mitjà de substàncies que generen denominades toxines.
(bacteris)


  • Fongs:poden ser organismes unicel.lulars o pluricel.lulars i provoquen infeccions denominades micosis.
(fong)
  • Virus: no són organismes cel.lulars, per tant no són éssers vius per que només es reprodueixen, però per a reproduir-se tenen que introduir-se en un organisme viu.

(virus)




  • Protozou:són organismes unicel.lulars, alguns són paràsits i altres viuen en medis aqüàtics.
(protozou)


La malària o paludisme és una malaltia que provoca un protozou del gènere Plasmodium i que la femella del mosquit Anopheles inocula a l'ésse humà. Aquest organisme es reprodueix dins dels nostres globuls rojos i després trenca la seua membrana i allibera nous individus al corrent sanguini. Aquest individus alliberen unes substàncies que provoquen una reacció febril a l'organisme. Als paisos tropicals la malària és una de les enfermetats més preocupants. Aquests paisos són :India , Nepal, alguns paisos d'Amèrica central i d'Amèrica del sud i Àfrica.



Per a transmetre la malatia el mosquit ha de picar una persona infectada; la malaltia passa d'aquesta persona al mosquit i es desenvolupa en les seues glàndules salivals i quan el mosquit pica a una altra persona aquesta és infectada.

Manuel Patarroyo mèdic colombià va desenvolupar una vacuna sintètica contra la malària .I la va regalar a l'OMS per a que la repartira entre el paisos necessitats.

2 comentaris:

biogeopatraix ha dit...

Hola Borja:
L'entrada al bloc està molt bé, però recorda que representa l'activitat que cal presentar el proper dimarts, de manera que cal centrar-se en les dos preguntes que tens al full. Bàsicament fa referència al cicle vital del Plasmodium. Tu no l'has explicat amb suficient profunditat, així que caldrà modificar l'entrada. Ja et vaig comentar per email que la primera part de l'entrada (tot i que està molt encertada) no respon a l'activitat assignada.
per modificar l'entrada cal anar a l'apartat EDITAR

borja guerrero ha dit...

Ja he ficat el cicle de plasmodium

saluts.